Zatrucie grzybami
Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, takie jak:
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- uporczywe wymioty i biegunka,
- silne pragnienie,
- kurcze mięśni, drgawki mięśni,
- zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- bóle wątroby,
- silnie rozszerzone źrenice,
- stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
- śpiączka
powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić się do szpitala!
Zanim przybędzie lekarz:
- Zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody).
- Nie wolno podawać mleka ani alkoholu !!!
- Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej);
Ułatwimy w ten sposób rozpoznanie gatunku grzyba, który wywołał zatrucie, co umożliwi zastosowanie właściwego leczenia.
Wymienione zabiegi należy zastosować również do osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia.
Często po wystąpieniu ww. objawów następuje okresowe polepszenie stanu zdrowia, po którym stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.