Zatrucie grzybami

Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, takie jak:
  • bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
  • uporczywe wymioty i biegunka,
  • silne pragnienie,
  • kurcze mięśni, drgawki mięśni,
  • zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
  • spadek ciśnienia tętniczego krwi,
  • bóle wątroby,
  • silnie rozszerzone źrenice,
  • stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
  • śpiączka
powinniśmy natychmiast wezwać lekarza lub zgłosić  się do szpitala!

Zanim przybędzie lekarz:
  1. Zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody).
  2. Nie wolno podawać mleka ani alkoholu !!!
  3. Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej);
Ułatwimy w ten sposób rozpoznanie gatunku grzyba, który wywołał zatrucie, co umożliwi zastosowanie właściwego leczenia.
Wymienione zabiegi należy zastosować również do osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia.
Często po wystąpieniu ww. objawów następuje okresowe polepszenie stanu zdrowia, po którym stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.