Zatrucie grzybami
Jeżeli po spożyciu grzybów zauważymy objawy zatrucia, takie jak:
Zanim przybędzie lekarz:
Wymienione zabiegi należy zastosować również do osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia.
Często po wystąpieniu ww. objawów następuje okresowe polepszenie stanu zdrowia, po którym stan chorego gwałtownie się pogarsza.
- bóle brzucha, bóle w nadbrzuszu,
- uporczywe wymioty i biegunka,
- silne pragnienie,
- kurcze mięśni, drgawki mięśni,
- zaburzenia pracy serca i układu krążenia,
- spadek ciśnienia tętniczego krwi,
- bóle wątroby,
- silnie rozszerzone źrenice,
- stany podniecenia, odurzenia, zamroczenia, zaburzenia świadomości, utraty przytomności,
- śpiączka
Zanim przybędzie lekarz:
- Zaleca się wypróżnić żołądek poprzez wywołanie wymiotów (wprowadzenie palca do gardła i podanie osolonej wody).
- Nie wolno podawać mleka ani alkoholu !!!
- Należy zabezpieczyć wymiociny oraz resztki potrawy grzybowej, ewentualnie obierzyny z grzybów (celem diagnostyki laboratoryjnej);
Wymienione zabiegi należy zastosować również do osób, które jadły tę samą potrawę, choć nie wystąpiły u nich jeszcze objawy zatrucia.
Często po wystąpieniu ww. objawów następuje okresowe polepszenie stanu zdrowia, po którym stan chorego gwałtownie się pogarsza.
Zgłoszenie się w porę do lekarza może choremu uratować życie.